En son konular
sofra düzeni
Kur'an ve Sünnet Işığında Müslüman Hanımlara Özel İslami Forum :: Mutfak/Yemek Bölümü :: Mutfak Püf Noktaları
1 sayfadaki 1 sayfası
sofra düzeni
[size=24]
[size=12]Bir davette yemek kadar yemeğin sunumu da çok önemli. En dikkat çeken nokta; tabak, çatal, kaşık ve bıçakların nasıl yerleştirildiği ve uyum içinde olmaları. Eğer bunları hatasız yaparsak misafirlerimize çok şık bir sofra sunmuş oluruz. İşte, şık bir sofranın olmazsa olmazları ve nerede bulunması gerektiği:
BARDAKLAR
Su, meyve suyu, içki için kullandığınız bardakların hepsi servis tabağının sağ tarafında olmalı.
TABAKLAR
Servis tabağı: Diğer tabaklara oranla daha büyüktür. Sofrada altlık görevi de görür.
Yemek tabağı: Yemekler bu tabaklarda sunulur. Masaya getirildiğinde servis tabağının içine konur.
Salata tabağı: Yemek tabağından daha ufak ve düzdür.
Ekmek tabağı: Diğer tabaklara göre küçüktür. Servis tabağının sol üst yanına konur.
Tereyağı tabağı: Servis tabağının üst tarafına konmalı.
BIÇAKLAR
Tereyağı bıçağı: Ekmek tabağının üstünde sağ tarafa konur.
Ana yemek bıçağı: Servis tabağının sağ tarafında, tabağın hemen yanında olmalı.
Ara sıcak bıçağı: Ana yemek bıçağının yanına, dış tarafa doğru konmalı.
Soğuk bıçağı: Ordövr tabağı içindir. En dışa konur.
Bıçakları tabakların sağına yerleştirin. Birden fazla bıçak kullanacağınız zaman ilk kullanılacak olanı en sağa yerleştirin. Bıçakların keskin kenarı daima tabağa bakmalıdır.
ÇATALLAR
Ana yemek çatalı: Servis tabağının sol tarafına, tabağın hemen yanına konur.
Ara sıcak çatalları: İki adettir. Ana yemek çatalının yanında durmaları gerekir.
Tatlı çatalı: Servis tabağının üst kısmına koymalıyız.
Başlangıç çatalı ana yemek çatalından daha küçük olmalıdır. Başarılı bir davet sahibi tabaklarının yanına asla üçten fazla çatal yerleştirmez. Buna tabağın önüne yerleştirilen tatlı çatalı dahil değildir. Eğer daha fazla çatala ihtiyacı varsa onları kullanacakları zaman sofraya getirmesi gerekir. Ancak çok sayıda konuğun ağırlandığı büyük davetlerde, yemeğin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için, üçten fazla dahi olsa çatalların tamamını sofrada bulundurmak doğru olacaktır.
KAŞIKLAR
Aslında kaşık, bıçağın yanında sağ tarafta durur. Resmi davetlerde ise çorba kaşığı tabağın ön tarafında diğer çatal ve bıçaklara dik duracak şekilde yerleştirilir.
PEÇETELER
Muntazam biçimde katlanmış bir peçete, sofranızın genel görünümünü güçlendirmenin kolay bir yoludur. Bunun için kumaş peçeteler tercih edilmelidir. Standart peçete ölçüleri 30,35 ve 40cm.’dir.
Farklı kumaşlarda denemeler yapılabilir iki yüzünde farklı desenler oluşturacak şekilde peçeteler hazırlayabilirsiniz. Kumaş peçete kullanmak uzun vadede kağıt mendil kullanımından daha hesaplı olacaktır.
Peçeteler şık görünümlerinden fazlasını sunabilirler; onları mönü, ufak bir hediye ya da güzel bir çiçek taşıyacak şekilde kullanabilirsiniz.
OTURMA DÜZENİ
Standart bir akşam yemeği davetinde konuklarınızı nasıl bir düzende oturtmanız gerektiği konusunda size rehberlik edecek sadece üç basit kural var aslında:
1.Konuklar bir kadın bir erkek sıralamasıyla sofraya yerleştirilmeli.
2.Her erkeğin kadın parkneri onun soluna oturmalı.
[/size]
Doğum günü, yıldönümü gibi özel günleri çoğu kez sevdiğimiz insanla baş başa geçirmek isteriz. Ancak bu tip kutlamalarda yiyeceğiniz bir akşam yemeğinin hazırlığı ister evde, ister bir restoranda olsun özel bir ilgi ve özen gerektirir. İşte evde geçireceğimiz özel geceler için size birkaç öneri:
Güzel bir masa için her şeyden önce saten ya da ipek bir masa örtüsü şart. Ayrıca masa örtüsünün üzerine örtülecek runner örtülerle görüntü daha da hoş bir hale gelecektir.
Masanın ortasında taze ya da kuru çiçeklerden oluşmuş bir buket, her iki ucunda da zarif iki şamdan ve içinde şık mumlar bulunması gerekir.
Peçetelik, içinde şık peçeteler, şarap ya da şampanya şişesi ve kadehler masayı tamamlayan diğer öğeler. Bunun yanı sıra masada en altta sıcak yemek tabağı ve en üstte de çorba tabağı bulunmalı.
Masanın şık görünmesi için sandalyelerin görünüşü de önemli. Bunun için de yine ipek ya da saten bir kumaşı sandalyenizin üzerine çengelli iğneyle tutturun. Bunun üzerine de uygun renkte bir kumaş bağlayın. Kumaşı bağladığınız yere bir çiçek takın.
alıntı
[/size]
Kur'an ve Sünnet Işığında Müslüman Hanımlara Özel İslami Forum :: Mutfak/Yemek Bölümü :: Mutfak Püf Noktaları
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
C.tesi Nis. 09, 2016 5:48 pm tarafından EN_NİSA
» selamun aleykum
Perş. Eyl. 10, 2015 10:52 am tarafından EN_NİSA
» Soru kandillerde oruç tutuyorum.......?
Ptsi Haz. 15, 2015 1:26 am tarafından EN_NİSA
» Kadir Gecesinin Fazileti
Cuma Haz. 12, 2015 5:52 pm tarafından EN_NİSA
» Yolcunun Oruç Tutmamasının Caizliği
Cuma Haz. 12, 2015 9:13 am tarafından EN_NİSA
» Ölünün Oruç Borcunu Velisinin Kaza Etmesi
Cuma Haz. 12, 2015 8:52 am tarafından EN_NİSA
» Ramazan Borcunun Kazası
Cuma Haz. 12, 2015 8:48 am tarafından EN_NİSA
» Oruçlunun Tedavi İçin Hacamat Yaptırması
Cuma Haz. 12, 2015 8:34 am tarafından EN_NİSA
» Oruçlunun Cünüp Olarak Sabahlaması
Perş. Haz. 11, 2015 10:34 am tarafından EN_NİSA
» Orucu unutarak bozan kimse ne yapmalıdır?
Perş. Haz. 11, 2015 10:25 am tarafından EN_NİSA
» İftarda Acele Etmenin Fazileti
Perş. Haz. 11, 2015 10:16 am tarafından EN_NİSA
» Sahur Yemenin ve Onu Geciktirmenin Fazileti
Perş. Haz. 11, 2015 10:14 am tarafından EN_NİSA
» Oruçlu Ne Zaman İftar Eder
Perş. Haz. 11, 2015 10:10 am tarafından EN_NİSA
» Oruca Ne Zaman Başlanacağı
Perş. Haz. 11, 2015 10:05 am tarafından EN_NİSA
» Ramazan Hilalinin Görülmesiyle Oruca Başlanır Şevval Hilalinin Görülmesiyle Bayram Yapılır
Perş. Haz. 11, 2015 9:59 am tarafından EN_NİSA