En son konular
MÖNÜDE UYUM
Kur'an ve Sünnet Işığında Müslüman Hanımlara Özel İslami Forum :: Mutfak/Yemek Bölümü :: Mutfak Püf Noktaları
1 sayfadaki 1 sayfası
MÖNÜDE UYUM
Her Yemeğin Sevgilisi Patates
“Uyum”. İşte mönü hazırlarken bize rehberlik edecek sihirli kelime bu. Misafirlerimize sunmak üzere hazırladığımız yemekler, birbirleriyle örtüşmeli, hatta dans etmeli. Çok zor değil bu, sadece hangi yemek hangisiyle uyumlu, buna dikkat etsek yeter!
Bir ev davetinde ilk kural; ev sahibinin hem mutfağa hem de sunuma hakim olması, sofrasına da baş olmasıdır. Hal böyleyken, sunarken sohbet de edeceği bir mönü en ideali.
Her mönüye yakışan lezzet, çorbadır. Balıklı bir mönüye kırlangıç çorbası, bir Osmanlı sofrasına düğün çorbası, Akdeniz mutfağına sebzeli bir tavuk çorbası harika gider. Aslında mönünün başındaki çorba, sonradan gelecekler için de bir fikir verir sofradakilere. Bu nedenle de önemlidir.
Mönüye bu sıcak başlangıcı koyduysak, yolumuzu baştan belli ettik demektir. Balık çorbası arkasından minik mezeleri ve ızgara bir balığı bekler çoğu kez. Tatlı da, balığın olmazsa olmazıdır. Balığa da en çok meyveli tatlı yakışır.
Yöresel bir çorbayla başlamışsak, yöresel tatlarla devam etmeliyiz. Aslında çoğu yöresel çorba, kendi içinde bir mönüdür ama Türk misafirperverliği leziz bir tencere yemeği ya da kebapla sunuma devamı gerektirir çoğu kez.
Osmanlı’dan bir tatla başlamışsak Osmanlı’nın başkenti İstanbul’un ağız tadını yansıtmak gerekir sofraya. Türk, Ermeni ve Rum yemeklerinden bir seçme yakışır mönüye. Mevsime göre zeytinyağlıyı seçmeli ve bir “ara sıcak” koymalıyız.
Akdeniz sofrası varsa gönlümüzde, sebzelerle oyun oynamalıyız. Arkasından ağzımızda kalan o güzel zeytinyağı tadını bozmaksızın yine hafif bir ana yemekle devam etmeliyiz. Bu kadar hafif yemişken, belki tatlı daha göz doyurucu, daha kalorili olabilir.
Hayatta çoğu şeyde olduğu gibi, yemek mönülerimizde de denge çok önemli. Doyurucu ve daha az doyurucuyu aynı sofrada servis ederken, baharatı, ekşiyi, tatlıyı hep bir uyum içinde sunmalıyız.
Börekle pilavı, mantıyla çorbayı, iç pilavla dolmayı, makarnayla kısırı, balıkla yoğurtlu bir tencere yemeğini sunmak hem lezzetlerin birbirini kaybetmesine neden olur hem de sağlıklı seçimler değildir.
Kur'an ve Sünnet Işığında Müslüman Hanımlara Özel İslami Forum :: Mutfak/Yemek Bölümü :: Mutfak Püf Noktaları
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
C.tesi Nis. 09, 2016 5:48 pm tarafından EN_NİSA
» selamun aleykum
Perş. Eyl. 10, 2015 10:52 am tarafından EN_NİSA
» Soru kandillerde oruç tutuyorum.......?
Ptsi Haz. 15, 2015 1:26 am tarafından EN_NİSA
» Kadir Gecesinin Fazileti
Cuma Haz. 12, 2015 5:52 pm tarafından EN_NİSA
» Yolcunun Oruç Tutmamasının Caizliği
Cuma Haz. 12, 2015 9:13 am tarafından EN_NİSA
» Ölünün Oruç Borcunu Velisinin Kaza Etmesi
Cuma Haz. 12, 2015 8:52 am tarafından EN_NİSA
» Ramazan Borcunun Kazası
Cuma Haz. 12, 2015 8:48 am tarafından EN_NİSA
» Oruçlunun Tedavi İçin Hacamat Yaptırması
Cuma Haz. 12, 2015 8:34 am tarafından EN_NİSA
» Oruçlunun Cünüp Olarak Sabahlaması
Perş. Haz. 11, 2015 10:34 am tarafından EN_NİSA
» Orucu unutarak bozan kimse ne yapmalıdır?
Perş. Haz. 11, 2015 10:25 am tarafından EN_NİSA
» İftarda Acele Etmenin Fazileti
Perş. Haz. 11, 2015 10:16 am tarafından EN_NİSA
» Sahur Yemenin ve Onu Geciktirmenin Fazileti
Perş. Haz. 11, 2015 10:14 am tarafından EN_NİSA
» Oruçlu Ne Zaman İftar Eder
Perş. Haz. 11, 2015 10:10 am tarafından EN_NİSA
» Oruca Ne Zaman Başlanacağı
Perş. Haz. 11, 2015 10:05 am tarafından EN_NİSA
» Ramazan Hilalinin Görülmesiyle Oruca Başlanır Şevval Hilalinin Görülmesiyle Bayram Yapılır
Perş. Haz. 11, 2015 9:59 am tarafından EN_NİSA