En son konular
PATATESLE HARİKALAR
Kur'an ve Sünnet Işığında Müslüman Hanımlara Özel İslami Forum :: Mutfak/Yemek Bölümü :: Mutfak Püf Noktaları
1 sayfadaki 1 sayfası
PATATESLE HARİKALAR
Mutfakla arası iyi olan bir kadına bir kilo patates verin, bakın ne harikalar yaratır. Kızarmışı, közlenmişi, haşlanmışı, salçalısı salçasızı, patatesle bin bir çeşit yemek pişirilebiliyor. Her tür etin yanına da çok yakışıyor, yemeği zenginleştiriyor. Zaten patates, dünyada en çok tüketilen besin maddelerinin başında geliyor.
Yemeklere en güzel eşlik eden garnitürlerden biri olabildiği gibi, tek başına da doyurucu bir besin. Patatesin botanik adı “solanum tuberosum.” Avrupa’ ya 16. yüzyılda gelmiş. Ana yurdu ise Güney Amerika. İki çeşit patates var. Birincisi bizim taze patates dediğimiz tür, ikincisi ise eski patates. Doğru yemekte doğru çeşidi kullanmak oldukça önemli. Taze patates; salata, kavurma ve haşlamalar için ideal. Daha nişastalı olan eski patates ise fırında pişirmek ve püre için uygun.
SATIN ALIRKEN…
Eskiden taze patates bahar sonu çıkardı ve yaz sonuna kadar kalırdı. Artık 4 mevsim bulunabiliyor. Tazeliğinden emin olmak için patatesin kabuğunun elinizle bastırdığınızda kolayca soyulup soyulmadığına dikkat etmelisiniz. Hemen soyuluyorsa taze demektir. Taze patatesi ihtiyaç duyduğunuz miktarda satın alıp, 48 saat içinde de tüketmenizi gerek. Eski patates ise esasen yaz sonundan güz sonuna doğru en iyi dönemini yaşar. Ağustos ayında eski patatesin eti hâlâ biraz suludur ancak saklama süresiyle doğru orantılı olarak suyu azalır. Patatesi satın aldıktan sonra serin ancak dondurucu olmayan bir yerde saklamak gerek. Güneş görmeyen, serin ve havadar yerler uygundur.
HAZIRLANIŞI…
Taze patatesi kabuklarıyla beraber veya kabuklarını bir bıçak yardımıyla kazıdıktan sonra tuzlu suda 15 dakika haşlayın. Suya atacağınız bir parça nane, patatesin kokusunu alır. Eğer taze patatesi kabuklarıyla beraber yemek istemiyorsanız o zaman piştikten sonra kolayca çıkartabilirsiniz. Eski patates ise kabuklarıyla beraber haşlanır veya incecik soyulabilir. Soyulduktan sonra eşit parçalara bölünüp, tuzlu suda haşlayın. 20 dakika içinde yumuşadığınızı göreceksiniz. Kabuğuyla haşlanarak pişirilen patatesin besin değeri, püre patatesten daha fazladır. Buna karşın, kızartılmış patatesten daha düşüktür. Patates pişmeyle beraber belli bir besin kaybına uğrar. Gerek mineral, gerekse enerji verecek besin miktarında belli bir eksilme olur. Bu değerli besinler suyla atılırlar. Patates, buğdaydan daha çok potasyum içerdiğinden diyetlerde ekmek yerine tercih edilir. Ayrıca posa bakımından da zengin bir besindir. Patatesin besin değerlerini merak ediyorsanız tıklayarak öğrenebilirsiniz..
Kur'an ve Sünnet Işığında Müslüman Hanımlara Özel İslami Forum :: Mutfak/Yemek Bölümü :: Mutfak Püf Noktaları
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
C.tesi Nis. 09, 2016 5:48 pm tarafından EN_NİSA
» selamun aleykum
Perş. Eyl. 10, 2015 10:52 am tarafından EN_NİSA
» Soru kandillerde oruç tutuyorum.......?
Ptsi Haz. 15, 2015 1:26 am tarafından EN_NİSA
» Kadir Gecesinin Fazileti
Cuma Haz. 12, 2015 5:52 pm tarafından EN_NİSA
» Yolcunun Oruç Tutmamasının Caizliği
Cuma Haz. 12, 2015 9:13 am tarafından EN_NİSA
» Ölünün Oruç Borcunu Velisinin Kaza Etmesi
Cuma Haz. 12, 2015 8:52 am tarafından EN_NİSA
» Ramazan Borcunun Kazası
Cuma Haz. 12, 2015 8:48 am tarafından EN_NİSA
» Oruçlunun Tedavi İçin Hacamat Yaptırması
Cuma Haz. 12, 2015 8:34 am tarafından EN_NİSA
» Oruçlunun Cünüp Olarak Sabahlaması
Perş. Haz. 11, 2015 10:34 am tarafından EN_NİSA
» Orucu unutarak bozan kimse ne yapmalıdır?
Perş. Haz. 11, 2015 10:25 am tarafından EN_NİSA
» İftarda Acele Etmenin Fazileti
Perş. Haz. 11, 2015 10:16 am tarafından EN_NİSA
» Sahur Yemenin ve Onu Geciktirmenin Fazileti
Perş. Haz. 11, 2015 10:14 am tarafından EN_NİSA
» Oruçlu Ne Zaman İftar Eder
Perş. Haz. 11, 2015 10:10 am tarafından EN_NİSA
» Oruca Ne Zaman Başlanacağı
Perş. Haz. 11, 2015 10:05 am tarafından EN_NİSA
» Ramazan Hilalinin Görülmesiyle Oruca Başlanır Şevval Hilalinin Görülmesiyle Bayram Yapılır
Perş. Haz. 11, 2015 9:59 am tarafından EN_NİSA