En son konular
VAZGEÇİLMEZİMİZ SOĞAN
Kur'an ve Sünnet Işığında Müslüman Hanımlara Özel İslami Forum :: Mutfak/Yemek Bölümü :: Mutfak Püf Noktaları
1 sayfadaki 1 sayfası
VAZGEÇİLMEZİMİZ SOĞAN
Şu bir gerçek ki soğan her yemeğe, her salataya yakışıyor. Soğanla kavrulup yapılan yemeklerin tadı bir başka oluyor. Evet, gözlerimizi yakıyor ama değmez mi? Yemeğin içinde soğan görmeye tahammül edemeyen insanlar da var; ama bu yemeklere soğanın kattığı değeri değiştirmiyor.
Anayurdu Asya olan soğan, sarımsak ve pırasayla aynı familyadan geliyor. En eski tarım bitkilerinden biri; eski çağlarda Çin, Hindistan ve Ortadoğu’da yetiştiriliyordu. Hatta yuvarlak soğanlar Eski Mısırlılarca evrenin simgesi olarak kabul ediliyordu. Günümüzde ise en çok soğan üreten ülkeler Çin, ABD, Japonya, İspanya ve Türkiye. Ülkemizde soğan üretimi özellikle büyük kentlerin çevresinde ve Orta Karadeniz Bölgesi’nin iç kesimlerde yoğunlaşmış durumda. Hem tazesini hem de kurusunu yediğimiz soğan, iki yıllık bir bitki olmakla birlikte, bir yıllık bir bitki gibi yetiştirilir. Eğer ilk yıl hasat edilmeyip tarlada bırakılırsa ertesi yıl ince uzun bir sapın ucunda topsu kümeler oluşturan beyaz çiçekler açar. Kuru soğan, genellikle başka yiyeceklere lezzet katıcı olarak; taze soğan ise salatalarda kullanılıyor. Ancak bazı yemeklere hafif kavrulan taze soğan da çok yakışıyor.
NEDEN GÖZ YAŞARTIYOR?
Soğan aynı pırasa ve sarımsakta olduğu gibi, bileşiminde kükürt bulunan keskin kokulu, uçucu bir yağ içeriyor. İşte göz yaşartıcı etkisi bu yüzden.
SOĞAN YETİŞTİRMEK İSTEYENLERE PÜF NOKTALARI
Soğan, serin iklim bitkisi. Bu yüzden ılıman iklim bölgelerinde kışın, daha soğuk yörelerde ilkbaharda ekimi yapılır. En iyi biçimde, fazla nem tutmayan, güneşli ve besince zengin topraklarda, fideyle ya da “arpacık” denen küçük soğanlarla yetiştirilir. Başta külleme olmak üzere çeşitli mantar hastalıklarından etkilenir.
Soğan taze yenecek ise henüz toprakaltı organları gelişmeden, körpeyken sökülmeli. Oysa kuru soğan elde etmek için yeşil yapraklarının solup kuruması beklenmeli. Baş denen toprakaltı gövdeleri sökülüp güneşli bir yerde kurumaya bırakılmalı. Soğanların rengi, biçimi, büyüklüğü ve tadı yetiştiği bölgeye göre değişir. Biçim yuvarlak, silindirik, konik ya da topaç gibi, rengi ise kahverengi, beyaz, kırmızı ve mor olabilir. Büyüklükleri ise tarlanın az ya da çok su almasına ve ekimin sıklık ya da seyrekliğine göre değişir.
Kur'an ve Sünnet Işığında Müslüman Hanımlara Özel İslami Forum :: Mutfak/Yemek Bölümü :: Mutfak Püf Noktaları
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
C.tesi Nis. 09, 2016 5:48 pm tarafından EN_NİSA
» selamun aleykum
Perş. Eyl. 10, 2015 10:52 am tarafından EN_NİSA
» Soru kandillerde oruç tutuyorum.......?
Ptsi Haz. 15, 2015 1:26 am tarafından EN_NİSA
» Kadir Gecesinin Fazileti
Cuma Haz. 12, 2015 5:52 pm tarafından EN_NİSA
» Yolcunun Oruç Tutmamasının Caizliği
Cuma Haz. 12, 2015 9:13 am tarafından EN_NİSA
» Ölünün Oruç Borcunu Velisinin Kaza Etmesi
Cuma Haz. 12, 2015 8:52 am tarafından EN_NİSA
» Ramazan Borcunun Kazası
Cuma Haz. 12, 2015 8:48 am tarafından EN_NİSA
» Oruçlunun Tedavi İçin Hacamat Yaptırması
Cuma Haz. 12, 2015 8:34 am tarafından EN_NİSA
» Oruçlunun Cünüp Olarak Sabahlaması
Perş. Haz. 11, 2015 10:34 am tarafından EN_NİSA
» Orucu unutarak bozan kimse ne yapmalıdır?
Perş. Haz. 11, 2015 10:25 am tarafından EN_NİSA
» İftarda Acele Etmenin Fazileti
Perş. Haz. 11, 2015 10:16 am tarafından EN_NİSA
» Sahur Yemenin ve Onu Geciktirmenin Fazileti
Perş. Haz. 11, 2015 10:14 am tarafından EN_NİSA
» Oruçlu Ne Zaman İftar Eder
Perş. Haz. 11, 2015 10:10 am tarafından EN_NİSA
» Oruca Ne Zaman Başlanacağı
Perş. Haz. 11, 2015 10:05 am tarafından EN_NİSA
» Ramazan Hilalinin Görülmesiyle Oruca Başlanır Şevval Hilalinin Görülmesiyle Bayram Yapılır
Perş. Haz. 11, 2015 9:59 am tarafından EN_NİSA