En son konular
BALIK SEÇİMİ
Kur'an ve Sünnet Işığında Müslüman Hanımlara Özel İslami Forum :: Mutfak/Yemek Bölümü :: Mutfak Püf Noktaları
1 sayfadaki 1 sayfası
BALIK SEÇİMİ
Her balık her zaman bulunmuyor. Can bu, mevsiminde değilken bile lüfer çekiyor! Ayrıca balığı da iyi tanımak, dönemini bilmek lazım. Balığa bu kadar yakın ve bu kadar uzak bir ülkenin çocukları olarak balığın ABC\'sine bakıyoruz.
Yapacağımız yemeğin lezzetli ve sağlıklı olması için balığı iyi seçmemiz ve iyi muhafaza etmemiz lazım. Zira balık uzun süre dinlendirilmeye ve terbiyeye gelmez. Bunun için balığı seçerken, balığın canlı bir görüntüsünün olduğundan emin olmak gerekir. Lezzetli balık, ancak canlı görünümlü taze balıktır.
Taze balığın belirleyici birçok özellikleri mevcut. Bayat balıktan ayrımı da kolaylıkla yapılabilir
1. Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker.
2. Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir.
3. Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Bayatlamış balıklarda iz kalır.
4. Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu aynen tepsideki gibi dimdik kalkar. Bayat balığı bu şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar.
5. Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir.
6. Taze balık hemen hemen kokusuzdur. Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar.
7. Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır. Elimizi balığın kafasından kuyruğuna doğru sürtünce pulların elimize gelmemesi gerekir. Aksi takdirde, balık bayatlamıştır.
AMAN DİKKAT!
Tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için de parlak görünebilirler. Diğer bir önemli nokta ise bazı balıkçıların balığın solungaçlarını kırmızı mürekkep ile boyaması... Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannetse de aslında bu mürekkeptir. Bu yüzden, balığın seçimini titizlikle yapmaya özen göstermeliyiz.
BALIK SEÇİMİ KADAR SAKLANMASI DA ÇOK ÖNEMLİ
Balığı dondurmadan önce hafifçe tuzlamakta yarar var. Balık, kış aylarında oda sıcaklığında 20 saat süreyle tazeliğinden bir şey kaybetmez. Yaz aylarında ise klimasız evlerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 20 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konmalı.
Balık buzdolabında 14 gün saklanabilir.
Daha uzun süreli saklamalar için muhakkak derin dondurucular tercih edilmeli.
Dikkat edilecek önemli bir husus da çözülmüş balığı tekrar dondurmamak.
Kur'an ve Sünnet Işığında Müslüman Hanımlara Özel İslami Forum :: Mutfak/Yemek Bölümü :: Mutfak Püf Noktaları
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
C.tesi Nis. 09, 2016 5:48 pm tarafından EN_NİSA
» selamun aleykum
Perş. Eyl. 10, 2015 10:52 am tarafından EN_NİSA
» Soru kandillerde oruç tutuyorum.......?
Ptsi Haz. 15, 2015 1:26 am tarafından EN_NİSA
» Kadir Gecesinin Fazileti
Cuma Haz. 12, 2015 5:52 pm tarafından EN_NİSA
» Yolcunun Oruç Tutmamasının Caizliği
Cuma Haz. 12, 2015 9:13 am tarafından EN_NİSA
» Ölünün Oruç Borcunu Velisinin Kaza Etmesi
Cuma Haz. 12, 2015 8:52 am tarafından EN_NİSA
» Ramazan Borcunun Kazası
Cuma Haz. 12, 2015 8:48 am tarafından EN_NİSA
» Oruçlunun Tedavi İçin Hacamat Yaptırması
Cuma Haz. 12, 2015 8:34 am tarafından EN_NİSA
» Oruçlunun Cünüp Olarak Sabahlaması
Perş. Haz. 11, 2015 10:34 am tarafından EN_NİSA
» Orucu unutarak bozan kimse ne yapmalıdır?
Perş. Haz. 11, 2015 10:25 am tarafından EN_NİSA
» İftarda Acele Etmenin Fazileti
Perş. Haz. 11, 2015 10:16 am tarafından EN_NİSA
» Sahur Yemenin ve Onu Geciktirmenin Fazileti
Perş. Haz. 11, 2015 10:14 am tarafından EN_NİSA
» Oruçlu Ne Zaman İftar Eder
Perş. Haz. 11, 2015 10:10 am tarafından EN_NİSA
» Oruca Ne Zaman Başlanacağı
Perş. Haz. 11, 2015 10:05 am tarafından EN_NİSA
» Ramazan Hilalinin Görülmesiyle Oruca Başlanır Şevval Hilalinin Görülmesiyle Bayram Yapılır
Perş. Haz. 11, 2015 9:59 am tarafından EN_NİSA