En son konular
SAĞLIKLI PIRASA
Kur'an ve Sünnet Işığında Müslüman Hanımlara Özel İslami Forum :: SAĞLIK BÖLÜMÜ :: Sağlıklı Beslenme
1 sayfadaki 1 sayfası
SAĞLIKLI PIRASA
Nedense pek çok kişi pırasa dendi mi, yüzünü buruşturur. Özellikle de çocuklar oysa pırasa, son derece faydalı ve lezzetli bir sebze. Üstelik besin ve kalori miktarları yönünden de çok zengin. İşte, pırasa ile ilgili bilgiler ve bu sebzeyi çocuklara bile sevdirecek tarifler:
Sarımsakgillerden olan ve botanik dilinde Allium porrum olarak anılan pırasa, daha ziyade Akdeniz iklimine özgü bir sebzedir. Soğan kısmı çok uzun ve gömlekli olan bu sebzenin Türkiye’de başlıca iki çeşidi bulunur. Yenilen sap kısmı 40-50 cm uzunluğa ulaşan kamış pırasası ve yeşil kısmı beyazından fazla olan kara pırasa. İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir’de yetiştirilen kamış pırasası en lezzetli ve verimli olan türdür. Pırasa, ülkemizde yaz, kış bolca yetiştirilen ve tüketilen sebzelerden biri.
Yetiştirilme tarihi ise, oldukça eskilere dayanıyor. Firavunların yaşadığı dönemde, Mısır ve Roma’da çok popüler olan pırasa çorbası, bir söylentiye göre Nefron’un sofrasından hiç eksik olmazmış, çünkü Romalılar sesin korunması için pırasa çorbasının çok iyi geldiğine inanırlarmış Ayrıca Galliler de bu sebzeyi uzun seneler kendi simgeleri olarak kabul etmişler. Pırasa, bir kış sebzesi olarak bilinse de, yazın da sonbahara dek bulunuyor.
Yaz ve kış aylarında yenilmek üzere ilkbahar ve sonbaharda ekiliyor. Ancak kış mevsiminde daha lezzetli olduğu söylenir. Pırasa, soğanın yakın akrabası olup, iri bir yeşil soğana benzer. Kökü dışındaki beyaz ve yeşil bölümleri yenir.
Ülkemizde pırasayla yapılan yemekler çok çeşitlidir. Başta zeytinyağlısı olmak üzere etli yemeği de çok sevilir. Ayrıca nadir de olsa, dolması ve böreği yapılır. Seze çorbalarında da kullanılır. Pırasa sağlık açısından da yararları olan bir sebzedir. İdrar söktürücü özelliği, hafif oluşu, kolesterol içermemesi, kalsiyum ve potasyumca zenginliği, C vitamini değerinin yüksek oluşu, posasının çokluğu nedeniyle çok besleyicidir.
PIRASANIN 100 GRAMINDAKİ ORTALAMA BESİN VE KALORİ DEĞERLERİ
Kalori: 25
Protein: 1,8gram
Karbonhidrat: 4,6 gram
Kolesterol -
Selüloz: 1,3 gram
Mineraller
Fosfor: 27,5 mgr
Kalsiyum: 60,5 mgr
Demir: 2 mgr
Sodyum: 6,4mgr
Potasyum: 278 mgr
Magnezyum: 12,5 mgr
Vitaminler
B1 vitamini 0,07mgr
C vitamini 15 mgr
Özellikle çocukların yüzlerini buruşturarak karşıladıkları pırasayı, değişik tariflerle sevdirmeyi deneyebilirsiniz.
Kur'an ve Sünnet Işığında Müslüman Hanımlara Özel İslami Forum :: SAĞLIK BÖLÜMÜ :: Sağlıklı Beslenme
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
C.tesi Nis. 09, 2016 5:48 pm tarafından EN_NİSA
» selamun aleykum
Perş. Eyl. 10, 2015 10:52 am tarafından EN_NİSA
» Soru kandillerde oruç tutuyorum.......?
Ptsi Haz. 15, 2015 1:26 am tarafından EN_NİSA
» Kadir Gecesinin Fazileti
Cuma Haz. 12, 2015 5:52 pm tarafından EN_NİSA
» Yolcunun Oruç Tutmamasının Caizliği
Cuma Haz. 12, 2015 9:13 am tarafından EN_NİSA
» Ölünün Oruç Borcunu Velisinin Kaza Etmesi
Cuma Haz. 12, 2015 8:52 am tarafından EN_NİSA
» Ramazan Borcunun Kazası
Cuma Haz. 12, 2015 8:48 am tarafından EN_NİSA
» Oruçlunun Tedavi İçin Hacamat Yaptırması
Cuma Haz. 12, 2015 8:34 am tarafından EN_NİSA
» Oruçlunun Cünüp Olarak Sabahlaması
Perş. Haz. 11, 2015 10:34 am tarafından EN_NİSA
» Orucu unutarak bozan kimse ne yapmalıdır?
Perş. Haz. 11, 2015 10:25 am tarafından EN_NİSA
» İftarda Acele Etmenin Fazileti
Perş. Haz. 11, 2015 10:16 am tarafından EN_NİSA
» Sahur Yemenin ve Onu Geciktirmenin Fazileti
Perş. Haz. 11, 2015 10:14 am tarafından EN_NİSA
» Oruçlu Ne Zaman İftar Eder
Perş. Haz. 11, 2015 10:10 am tarafından EN_NİSA
» Oruca Ne Zaman Başlanacağı
Perş. Haz. 11, 2015 10:05 am tarafından EN_NİSA
» Ramazan Hilalinin Görülmesiyle Oruca Başlanır Şevval Hilalinin Görülmesiyle Bayram Yapılır
Perş. Haz. 11, 2015 9:59 am tarafından EN_NİSA