En son konular
Yiyecekleri güvenli bir şekilde hazırlamak ve işlemek için öneriler
Kur'an ve Sünnet Işığında Müslüman Hanımlara Özel İslami Forum :: Mutfak/Yemek Bölümü :: Mutfak Püf Noktaları
1 sayfadaki 1 sayfası
Yiyecekleri güvenli bir şekilde hazırlamak ve işlemek için öneriler
Yiyecekleri güvenli bir şekilde hazırlamak ve işlemek için öneriler
gıda zehirlenmesi olarak bilinen yiyecek zehirlenmesinin ne kadar berbat bir şey olduğunu muhtemelen biliyorsunuzdur.
Bir dizi hastalığa yol açan bakteriler, virüsler veya parazitlerle
bozulmuş bir şey yediğinizde veya içtiğinizde oluşur. Ve uzun sürmesi
halinde ciddi olabilen ishal, kusma ve ateşle sonuçlanabilir ve vücudun
sıvı kaybetmesine yol açabilir.
Çoğu insan nadiren bozulmuş yiyeceklerden hastalanır, çünkü bağışıklık
sistemleri onları koruyacak kadar güçlüdür. Ama zararlı bakteriler
güvenli olmayan şekilde yiyecek hazırlanması ve işlenmesi veya
buzdolabı olmaması yüzünden aşırı çoğaldığı zaman gıda zehirlenmesi
gelip çatar. Bağışıklık sistemi, hastalıklarla, yaşlanmayla veya diğer
etmenlerle zayıfladığında gıda zehirlenmesi olasılığı artar.
Yumurta, et ve tavuk ürünleri, kabuklu deniz hayvanları ve pastorize
edilmemiş süt gibi hayvansal çiğ yiyecekler, bozulması en muhtemel olan
yiyeceklerdir. Çiğ sebze ve meyveler de özellikle endişe vericidir.
Çünkü yıkanmaları kirliliği azaltır ama tamamen yok edemez.
Ama gıda zehirlenmesi genelde yiyeceklerin güvenli bir şekilde
işlenmesi ve hazırlanmasıyla önlenebilir. Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi,
yiyeceklerin evde güvenli bir şekilde hazırlanması için dört basit
adım öneriyor:
1.Ellerinizi, mutfak tezgahını ve diğer yüzeyleri sık aralıklarla yıkayın ve temizleyin.
Bakteriler, mutfağın her tarafına yayılabilirler ve kesme tahtalarını,
diğer mutfak eşyalarını, bulaşık süngerlerini ve mutfak tezgahlarını
ele geçirebilirler.
- Yiyeceklere dokunmadan
önce ve sonra, banyoyu kullandıktan, bebeğin altını değiştirdikten ve
ev hayvanlarına dokunduktan sonra sıcak sabunlu suyla ellerinizi
yıkayın. İshaliniz varsa yiyeceği siz hazırlamayın.- Kesme
tahtalarınızı, tabaklarınızı, diğer mutfak eşyalarınızı ve mutfak
tezgahlarınızı her bir yiyeceği hazırladıktan sonra ve bir sonrakine
geçmeden önce sıcak sabunlu suyla yıkayın.- Plastik veya
gözenekli olmayan kesme tahtaları kullanın. Bu tahtalar, her bir
kullanımdan sonra bulaşık makinesinde veya sıcak sabunlu suda
yıkanmalıdır.- Mutfak tezgahlarını temizlemek için kağıt
havlu kullanmaya çalışın. Eğer kumaş havlu kullanıyorsanız onları
çamaşır makinenizin en sıcak ayarında sık aralıklarla yıkayın.
2. Yiyecek gruplarını birbirinden ayırın.
Çiğ et, tavuk ve deniz ürünleri hazırlarken yiyecek gruplarını
birbirinden ayırmaya özellikle dikkat edin. Bu nedenle bu tip
yiyecekleri ve sularını hazır yemeklerden uzakta tutun.
- Çiğ et, tavuk ve deniz ürünlerini alışveriş çantanızdaki ve buzdolabınızdaki diğer yiyeceklerden ayırın.
- Mümkünse, çiğ et ürünleri için farklı bir kesme tahtası kullanın.
- Çiğ
et, tavuk ve deniz ürünleri ile temas ettikten sonra daima sıcak
sabunlu suyla ellerinizi, kesme tahtanızı, tabağınızı ve kullandığınız
diğer mutfak eşyalarını deterjanlı suyla yıkayın.- Asla daha önce çiğ et, tavuk veya deniz ürünleri konmuş bir tabağa pişmiş yiyecek koymayın.
3. Zararlı bakterileri öldürmek için yiyecekleri uygun sıcaklıkta pişirin.
- Et,
tavuk, güveç ve diğer yiyeceklerin olması gerektiği gibi
pişirildiğinden emin olmak için pişmiş yiyeceklerin iç ısısını ölçen
temiz bir termometre kullanın.- Rostoları ve biftekleri
en az 63 derecede pişirin. Tavuk etleri iyi pişmesi için 82 dereceye
kadar pişirilmelidir. Kıyma işlenirken bakteriler etin her tarafına
yayıldığından, her zaman en az 71 derecede pişirilmelidir.- Sağlık
uzmanları az pişmiş, pembe renkli kıymanın yüksek hastalık riski
taşıdığını söylüyorlar. Eğer bir termometre yoksa içi pembe kalmış
kıymayı yemeyin.- Yumurtaları sarısı ve beyazı katılaşana kadar pişirin. Yumurtaların çiğ kaldığı veya kısmen pişirildiği tarifleri kullanmayın.
- Balık, ışığı geçirmeyecek ve çatalla kolayca alınacak kadar tane tane pişirilmelidir.
- Mikrodalga
fırında pişirirken yiyecekte bakterilerin yaşamayacağı, hiçbir soğuk
yeri kalmayacak şekilde pişirin. En iyi şekilde pişirmek için
yiyeceklerin üstünü kapatın, arada karıştırın veya döndürün. Eğer
mikrodalga fırının döndürme tepsisi yoksa pişirme sırasında elinizle bir
veya iki kez tabağı çevirin.- Sosları, çorbaları ve
etsuyunu tekrar ısıtırken iyice kaynayana kadar ısıtın. Diğer
yemeklerden arta kalanları en az 74 derecede iyice pişirin.
4. Yiyecekleri acilen buzdolabına koyun.
Yiyecekleri hemen buzdolabına koyun, çünkü soğuk zararlı bakterilerin
büyümesine ve çoğalmasına engel olur. Buzdolabınız 4,5 dereceden ve
derin dondurucunuz 0 dereceden daha sıcak olmamalıdır. Buzdolabı
sıcaklığını arada sırada bir termometre kullanarak ölçün.
- Bozulmaya
elverişli yiyecekleri, hazır yiyecekleri ve yemeklerden arta
kalanları iki saat içinde buzdolabına koyun veya dondurun.- Buzunu
çözmek için yiyecekleri oda sıcaklığında bırakmayın. Buzdolabında,
soğuk akan suyun altında veya mikrodalgada çözdürün ve buzdolabında
zeytinyağlı salamuraya bırakın.- Büyük miktardaki
yemeklerden arta kalanları buzdolabında çabuk soğutmak için küçük,
derin olmayan kaplara bölün. Buzdolabını tam olarak doldurmayın. Soğuk
hava, yiyecekleri güvenli tutabilmesi için dolap içinde
dolaşabilmelidir.
NUR_UL HAK- Üye
- Aktiflik :
Mesaj Sayısı : 310
Puan : 820
Kayıt tarihi : 06/04/12
Nerden : TÜRKİYE
Similar topics
» YÜKSEK OLMAYAN BİR SESLE, YANLIZ BAŞINA İÇİN İÇİN DUA
» LEZZETLİ YEMEKLER İÇİN
» SOS HAZIRLAMAK
» UNUTULAN FAYDALI KIŞ YİYECEKLERİ VEE FAYDALARIi
» Din Allah için sevmek ve Allah için buğuz etmektir
» LEZZETLİ YEMEKLER İÇİN
» SOS HAZIRLAMAK
» UNUTULAN FAYDALI KIŞ YİYECEKLERİ VEE FAYDALARIi
» Din Allah için sevmek ve Allah için buğuz etmektir
Kur'an ve Sünnet Işığında Müslüman Hanımlara Özel İslami Forum :: Mutfak/Yemek Bölümü :: Mutfak Püf Noktaları
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
C.tesi Nis. 09, 2016 5:48 pm tarafından EN_NİSA
» selamun aleykum
Perş. Eyl. 10, 2015 10:52 am tarafından EN_NİSA
» Soru kandillerde oruç tutuyorum.......?
Ptsi Haz. 15, 2015 1:26 am tarafından EN_NİSA
» Kadir Gecesinin Fazileti
Cuma Haz. 12, 2015 5:52 pm tarafından EN_NİSA
» Yolcunun Oruç Tutmamasının Caizliği
Cuma Haz. 12, 2015 9:13 am tarafından EN_NİSA
» Ölünün Oruç Borcunu Velisinin Kaza Etmesi
Cuma Haz. 12, 2015 8:52 am tarafından EN_NİSA
» Ramazan Borcunun Kazası
Cuma Haz. 12, 2015 8:48 am tarafından EN_NİSA
» Oruçlunun Tedavi İçin Hacamat Yaptırması
Cuma Haz. 12, 2015 8:34 am tarafından EN_NİSA
» Oruçlunun Cünüp Olarak Sabahlaması
Perş. Haz. 11, 2015 10:34 am tarafından EN_NİSA
» Orucu unutarak bozan kimse ne yapmalıdır?
Perş. Haz. 11, 2015 10:25 am tarafından EN_NİSA
» İftarda Acele Etmenin Fazileti
Perş. Haz. 11, 2015 10:16 am tarafından EN_NİSA
» Sahur Yemenin ve Onu Geciktirmenin Fazileti
Perş. Haz. 11, 2015 10:14 am tarafından EN_NİSA
» Oruçlu Ne Zaman İftar Eder
Perş. Haz. 11, 2015 10:10 am tarafından EN_NİSA
» Oruca Ne Zaman Başlanacağı
Perş. Haz. 11, 2015 10:05 am tarafından EN_NİSA
» Ramazan Hilalinin Görülmesiyle Oruca Başlanır Şevval Hilalinin Görülmesiyle Bayram Yapılır
Perş. Haz. 11, 2015 9:59 am tarafından EN_NİSA